Uitgelicht

Landgoed van Nederland

Met veel plezier wonen wij in Ambt Delden, strak tegen Stad delden. Wordt twente regelmatig het ‘Landgoed van Nederland’ genoemd, wij wonen in de ‘Hof van Twente’. de naam van onze gemeente is destijds goed gekozen, want niet alleen vormen we ongeveer het middelpunt van twente, het zijn vooral de losjes gegroepeerde buurtschappen, de diverse dorps- en stadskernen en het mooie samenspel tussen natuur en landbouw die de Hof van Twente tot zo’n prachtige omgeving maken. Waar een hof vroeger slechts een omgrachte herenboerderij was, is het nu al meer dan vijftien jaar een dynamische gemeente waarin eenieder zijn hofstede, lusthof of doolhof kan inrichten.

Elke kern heeft zijn eigen bewoners en vaste bezoekers, terwijl grotere voorzieningen binnen handbereik zijn in ‘Twentestad’. Voor iemand als ik, die op loopafstand van Delden woont, is dit een ideale balans. De boodschappen, vers brood, koud bier, gunstige brandstof, lieve kinderopvang; het is allemaal heel vertrouwd en dichtbij. naar de middelbare school of het ziekenhuis fiets je in een kwartier naar Hengelo. Met de auto of trein is dit een kwestie van minuten.

Maar van alleen het mooie uitzicht en de gezellige zomer- feesten kun je niet leven. in dit gebied is dan ook veel bedrij- vigheid, en initiatieven blijven er niet lang in de kast liggen. Veel initiatief komt er van oudsher uit de landbouw, maar tegenwoordig heeft onze economie een diverser gezicht. Talloze ideeën hebben met bouwen en wonen te maken en er wordt hier ook flink uitgevoerd, ge- en verbouwd. In de nieuwe Hofzakelijk krijgen we een inkijk in wat er in onze gemeente op dat vlak gebeurt en wie je voor welke klus kunt bellen.

Twente is door de eeuwen heen steeds door zulke verschillende individuen en gemeenschappen vormgegeven, steeds volgens de laatste technieken, beschikbare materialen en vaklui. die culturele ontwikkeling is nooit klaar, en mag ook niet bevroren worden. Juist de pragmatische Tukker zal in het eigen tempo de juiste kwaliteit realiseren. Want kwaliteit, daar gaat het om.

En optimisme, dat hoort ook bij bouwen. Je bouwt letterlijk aan de toekomst. Het kost tijd en geld, dus je wilt er zeker van zijn dat het gebouw slaagt. Dat het voor lange tijd zal functioneren. Vanzelfsprekend moet het gebouw aan je eigen eisen en wensen voldoen, en aan vigerende wetten. Dat dit altijd zo geweest is bleek uit een 16e-eeuws archiefstuk, waarin het bouwtoezicht vanuit Deventer zich beklaagde over de ongeoorloofde ‘timmerijen’ aan Twickel.

Het mooie Twickel heeft mij geïnspireerd architect te worden. Nu we weer volledig hier gevestigd zijn, zal ik me toeleggen op werken in onze regio. Ons schone en nijvere Twente, land van arbeid en natuur. Want meewerken aan je eigen gebouwde omgeving, dat is toch de meest bijzondere opgave!

Elk half jaar een oplage
van 22.000 magazines

Ondersteund door professionele fotografie en redactie

Elk half jaar
huis-aan-huis verspreid

Lees het magazine

Lees oudere uitgaven

Editie Oktober 2018

Lees online

Editie Oktober 2017

Lees online

Editie Juni 2017

Lees online

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag, klacht of andere opmerking, neem dan
contact met ons op. Wij staan u graag te woord.